Stimulerend Auditen


Stimulerend Auditen
Medewerkers in de organisatie zijn lang niet altijd blij als de auditor weer komt voor een auditgesprek. De auditor staat vaak stil bij problemen, dingen die niet goed gaan, en vraagt daar vaak op door om oorzaken te achterhalen. Gevolg: de medewerker neemt een defensieve houding aan en voelt zich persoonlijk aangevallen. Het auditgesprek is voor de auditor geslaagd, voor de medewerker absoluut niet: een auditgesprek hoeft niet meer.


 Wil je op zoek in je audit naar wat wél werkt, wat succesvol  is en wat mensen inspireert om met passie te werken?

Wil je dat je audit waardevol bijdraagt aan groeien en leren van je organisatie én ook nog eens een prettige ervaring is?


Stimulerend Auditen maakt dit ook in een online auditgesprek mogelijk


Je kunt als auditor een dialoog creëren met de medewerker en zijn verhalen het middelpunt laten zijn van het auditgesprek. Krachtige positieve vragen helpen daarbij. Zij zorgen ervoor dat er een verbinding ontstaat tussen wat de organisatie wil en wat de medewerker daaraan bijdraagt vanuit zijn drive. Krachtige positieve vragen halen het beste in de medewerker naar boven. Zij creëren energie en beweging bij de medewerker, zetten aan tot nadenken en maken zo dat aan de orde komt wat daadwerkelijk aandacht vraagt.


Stimulerend auditen helpt jou om je auditgesprekken effectief én plezierig te laten zijn. Het gaat uit van de principes in positieve benaderingen zoals Appreciative Inquiry, Positive Deviance en Feedforward. Deze benaderingen kijken op een positieve, opbouwende wijze naar mensen, organisaties en situaties.


Een inspirerende op groeien en leren gerichte audit kent drie pijlers: 

 • mensgericht auditen
 • de energie van krachtige positieve vragen
 • toekomstgericht feedforward 


Je creëert met deze pijlers een voorwaartse beweging in je audit. Dat vraagt van jou als auditor een creatief en vernieuwend palet van houding en vaardigheden om actief bij te dragen aan continu verbeteren.


In dit online programma krijg je praktische handvatten aangereikt waarmee jij je auditgesprekken – live én online - op een prettige en toegankelijke manier krachtig en effectief maakt. Je brengt stimulerend auditen direct in verbinding met je werkzaamheden en versterkt jouw rol als auditor.


Waarom stimulerend auditen?


 • Je hebt het wel gehad met de traditionele audits gericht op het vinden van tekortkomingen. Je wilt het anders gaan doen.
 • Audits worden vaak ervaren als lastig en vervelend. Je wilt van je audit een gesprek maken waar mensen naar uitkijken en dat hen nog lang bijblijft als een prettige ervaring
 • Je wilt van je audits een inspiratiebron maken voor continu verbeteren, leren en groeien


Programma Stimulerend AuditenDit programma kun je zowel online als live volgen. De keuze is aan jou. Het is bedoeld voor zowel beginnend als ervaren interne en externe auditoren en (kwaliteits)managers en -adviseurs die hun audits toegevoegde waarde willen geven met een positief en creatief perspectief.

 

In dit intensieve en interactieve programma

 • leer je de principes van positieve benaderingen kennen
 • ontdek je het belang en de kracht van positieve vragen en leer je om deze zelf te formuleren
 • verken en ervaar je wat stimulerend auditen betekent voor je houding en je rol als auditor
 • leer je hoe feedforward het effect van je auditgesprek vergroot
 • ervaar je de effecten van stimulerend auditen voor jou en voor de auditee
 • ervaar je hoe een online audit verschilt van een live audit
 • krijg je begeleiding bij het uitvoeren van stimulerende audits in je organisatie of bedrijf
 • leer je hoe je een stimulerende audit effectief rapporteert

  

PROGRAMMA

 

Intakegesprek

Na de ontvangst van je inschrijving plannen we een telefonisch intakegesprek waarin we bespreken wat jouw wensen en verwachtingen zijn. We stellen je persoonlijke leerdoelen vast die je met het volgen van het programma wilt bereiken.

 

Programma online sessies
De online sessies richten zich volledig op jouw rol als auditor. Je krijgt aan het eind van iedere sessie opdrachten mee om de verbinding te maken met de auditpraktijk in je organisatie of bedrijf.


Sessie 1: de basis voor Stimulerend Auditen

Je maakt kennis met de principes en uitgangspunten van de waarderende benaderingen die de basis vormen voor Stimulerend Auditen. We kijken ook naar wat nu de essentie is van een stimulerend auditgesprek en hoe je dat zelf vorm kunt geven.

 

Sessie 2: krachtige positieve vragen

Je leert welke elementen een vraag krachtig maken. Je oefent met het maken van krachtige vragen en leert hoe ze toe te passen in een auditgesprek.

 

Sessie 3: feedforward in een auditgesprek

Je leert wat feedforward is, hoe het verschilt van feedback, hoe het feedback aanvult en hoe je feedforward toepast in je auditgesprek.

 

Sessie 4: de stimulerende auditor

Wat vraagt het van je om een stimulerende auditor te zijn. Wat betekent dit voor je houding en je rol als auditor. We leggen een verbinding met de eisen die richtlijn ISO 19011 stelt aan een auditor.

 

Sessie 5: rapporteren van een stimulerende audit

Rapporteren van een stimulerende audit vraagt van jou als auditor een andere benadering dan de traditionele auditrapportage. Je leert hoe je zo’n rapportage maakt en hoe je er voor zorgt dat de rapportage effectief bijdraagt aan leren en groeien van je organisatie of bedrijf.

 

Programma live training

De inhoud is gelijk aan de inhoud van de online sessies.


Persoonlijke coaching 

In de periode tussen de online zowel als de live sessies en daarna begeleid ik je persoonlijk bij het in praktijk voorbereiden en uitvoeren van stimulerende audits. Na de sessies kies je zelf de momenten voor je begeleiding, zodat je kunt aansluiten bij de auditplanning van je organisatie of bedrijf.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

 

De online sessies vinden plaats op de volgende data:

maandag 25 september 2023   10.00 - 12.00 uur

maandag 2 oktober 2023   10.00 – 12.00 uur

maandag 9 oktober 2023   10.00 – 12.00 uur

onderbreking i.v.m. herfstvakanties)

maandag 30 oktober 2023   10.00 – 12.00 uur

maandag 6 november 2023   10.00 – 12.00 uur

 

Je investering voor het gehele programma is € 457,00 (btw vrij)


Inbegrepen zijn:

 • 5 online sessies van 2 uur
 • persoonlijke begeleiding tussen en na de sessies
 • handout van de presentaties van alle sessies
 • alle materialen, sjablonen en formats


De live sessie is 1,5 dag. De eerste dag vindt plaats op woensdag 22 november 2023. Voor de tweede halve dag spreken we een datum af op de eerste dag. 


Locatie: Kloosterhotel ZIN, Boxtelseweg 58, 5261 NE Vught


Je investering voor het live programma bedraagt € 595,00 (btw vrij). 


Inbegrepen zijn:

 • de kosten voor de locatie, inclusief koffie/thee versnaperingen en een heerlijke lunch op beide dagen
 • persoonlijke begeleiding tussen en na beide dagen
 • handout van de presentaties
 • materialen, sjablonen en formats

Na afloop van het programma ontvang je een certificaat.

 
Voor dit programma zowel online als live is het maximaal aantal deelnemers 6.

Door werken in een kleine groep krijg je veel persoonlijke aandacht.


Wil je het programma individueel of met je auditteam volgen? Dat is zeker mogelijk en kan ook live in je bedrijf of organisatie.

Neem dan even contact op om dit samen af te stemmen.
Stel je eens voor dat je als auditor mensen uitnodigt om verhalen te delen over hun recente werkervaringen. In deze verhalen benadrukken zij wat goed werkt in het proces. Je krijgt verhalen te horen over actuele best practices en de mogelijkheden voor verdere groei en verbetering. Je begint te zien dat dit stimulerend gesprek het gemakkelijker maakt om constructief te delen en te creëren. Aan het einde van de audit voel je dat je een bevlogen en verdiepende dialoog hebt gehad die een licht heeft laten schijnen op wat echt goed is en wat nog kan worden verbeterd.