Blog Van fixed naar growth mindset in je audit

Van fixed mindset naar growth mindset in je audit

blog | 22 november 2018


Op de ochtend van een mooie zonnige dag startte ik mijn programma met een team van auditors in een groot technisch bedrijf. Ik liet alle deelnemers zich kort introduceren en was vooral benieuwd naar hun eigen auditervaringen.


Een van de deelnemers vertelde dat hij zich vooral focuste op het proces dat hij moest auditen. Hij gaf bij voorbaat al aan weinig toegevoegde waarde te zien in mijn benadering van auditen:  “Ik wil gewoon controleren of het proces goed wordt uitgevoerd en dat check ik”.


Gedurende de dag deed hij mee aan de opdrachten en oefeningen en naarmate de dag vorderde zag ik hem opbloeien.


Aan het einde van de dag kwam hij naar me toe: “ik had niet verwacht dat jouw benadering van auditen mij zo zou aanspreken. Ik ben enthousiast geworden en kijk uit naar de coachingsgesprekken met jou. Ik zie nu wel dat het ook anders kan.”


Hoe mooi is het om te zien dat iemand het programma in stapt met een fixed mindset en dit weet om te zetten naar een growth mindset. Van ik blijf bij wat ik weet en altijd doe naar ik wil nieuwe dingen uitproberen, ik wil kleur geven aan mijn audits.


Fixed mindset


Zit je als auditor in een fixed mindset, ook wel statische mindset genoemd, dan vind je het wel goed zoals het gaat. Je kijk op audits is heel erg gericht op controleren of de regels en afspraken wel gevolgd worden. Je laat je vooral daardoor leiden in je auditgesprekken. Je werkt vanuit de gedachte dat er altijd wel dingen niet goed gaan. Je focus is gericht op het vinden van afwijkingen. Je vindt het lastig om dingen die goed gaan te benoemen.


Growth mindset


In een growth mindset of groei mindset  zie je als auditor de mogelijkheden om meer te bereiken met je auditgesprekken. Je focust op de mensen en hebt de overtuiging dat je samen kunt werken aan verbeteren. Je richt je vooral op de dingen die wél goed gaan en wél werken. Je wilt leren en groeien en vooral ook bijdragen aan groeien van de organisatie. Je bent geörienteerd op de ontwikkeling en de toekomst van de organisatie.


Van fixed naar growth mindset


In veel bedrijven en organisaties zit de auditor vast in de statische mindset. Dat heeft vaak te maken met de sterke oriëntatie op de normen en regels. Die zijn er immers om nageleefd te worden en je rol als auditor wordt hier sterk door bepaald. Je vindt het lastig om een stap te maken met je audits in een meer positieve setting van de groei mindset, zelfs als je dat zou willen.


Maar is dat wel zo lastig? Ik vind van niet. Je zult er mogelijk wat meer energie in moeten steken en de overtuiging hebben dat je hieraan kunt werken en dat je kunt en wilt groeien. 


In mijn programma Stimulerend Auditen leer je niet alleen om je gesprekken met een andere mindset uit te voeren. Je leert ook om je deze mindset eigen te maken en vast te houden voor je toekomstige audits.

unsplash