Krachtige vragen onderwijs

Krachtige vragen stellen in het onderwijs



We leven in een wereld die snel verandert en waarin veel onbekend is. Deze nieuwe wereld vraagt om mensen die creatief en zelflerend zijn; die zich kunnen aanpassen aan snelle veranderingen. Daarin zijn krachtige vragen een belangrijk middel om te leren en te ontdekken. Een van de kritische vaardigheden die daarvoor nodig zijn is het effectief kunnen stellen van vragen.

Dat begint al als we kind zijn.

Weet je dat kinderen gemiddeld 73 vragen per dag stellen? En dat ze hun piek bereiken als ze 4 jaar zijn?


Daarna wordt het snel minder.


Het onderwijs is sterk gericht op het belonen van vooral de goede antwoorden. De rol van het stellen van vragen krijgt daarin nog te weinig aandacht. Kinderen vinden het soms lastig om vragen te stellen. Ze durven het niet goed of zijn te bang dat anderen zien dat ze iets niet weten.

Door aandacht te geven aan het stellen van vragen en ze te laten zien en ervaren dat het juist heel krachtig is om dit te doen help je ze om hun angst te overwinnen. Daar help ik je graag bij.

Met een speciaal voor het onderwijs ontwikkelde methode leer je kinderen in de bovenbouw van het basisonderwijs om te leren en te ontdekken door het stellen van vragen. Niet jij als leerkracht vertelt ze iets, maar ze gaan vragen stellen over een onderwerp. Tevens leren ze daarbij wat krachtige vragen zijn en hoe je zulke vragen formuleert. Het helpt ze bij de ontwikkeling van het zelfstandig en met elkaar ontdekken.


Deze methode is goed toe te passen bij wereldoriëntatie, in themaweken en in projecten waar leerlingen aan werken. Het geeft diepgang aan het leren van de stof. Tevens geeft het een goede basis voor als ze verder gaan studeren op de middelbare school.


Wat zijn de doelen van deze workshop


  • Je krijgt de methode aangereikt, inclusief het maken van een lesplan hiervoor
  • Je leert hoe de methode zelf toe te passen in je groep
  • Je leert wat vragen krachtig maakt en hoe je aan de hand hiervan zelf krachtige vragen kunt formuleren
  • Je weet dit over te brengen aan je leerlingen en ze aan te moedigen om vragen te stellen
  • Je weet een omgeving te creëren waarin het stellen van vragen een kracht wordt en waarin leerlingen zich veilig voelen om vragen te stellen


Voor wie


Directie, leerkrachten, kwaliteitsondersteuners en interne begeleiders in het basisonderwijs.


Praktische informatie


Duur: 2,5 uur


De workshop kan op de school worden gevolgd, bijvoorbeeld als onderdeel van een studiedag.


De investering voor deze workshop bedraagt € 295,00 (btw-vrij)

Dit is inclusief:

  • Handout van de presentatie
  • Handleiding voor het toepassen van de methode
  • Methodisch lesplan