Blog 4 tips strength-based look and feel

4 tips om je strength-based 'look and feel' te ontwikkelen

blog 24 januari 2019


Een van de karakteristieken van het werken met Strength-based Lean is dat je mogelijkheden creëert om te zien wat krachtig is, wat goed gaat. Hoe je op een positieve manier aandacht besteedt aan wat er om je heen gebeurt en hoe je daar zo mee omgaat, dat dit energie in de goede richting genereert, is een wezenlijke vaardigheid om succesvol inhoud te geven aan de strength-based benadering. Ik geef je vier tips om je strength-based ‘look and feel’ te ontwikkelen.


1.  Observeer wat wél werkt


Leer jezelf om activiteiten en processen te observeren vanuit wat wél werkt, want daar zit de energie. Je kunt dit doen door de dialoog met de mensen aan te gaan die de activiteiten en processen uitvoeren. Stel daarbij gerichte positieve vragen zoals:

-          Wat vind je belangrijk?

-          Welke sterke punten zie je?

-          Waar gaat het heel goed?

-          Waar wil je meer van?


2.  Maak van een gesprek een beweging voorwaarts


Als je in gesprek gaat, ben dan steeds alert op wat mogelijk is om een beweging voorwaarts te maken. Kijk eens of je kunt ontdekken wat leven geeft aan een situatie. Waar het om gaat is de kunst om een gesprek dat een probleem georiënteerde inslag heeft om te draaien. Door dit te doen creëer je een beweging die zich richt op het vinden van een oplossing. Je kunt dit doen door vragen te stellen als:

-          Wanneer is deze situatie niet aanwezig?

-          Hoe ziet het eruit als deze situatie niet aanwezig is?

-          Welk (eerste) stapje kun je zetten om dat te bereiken?


3.  Neem de tijd om te leren sterkten te zien


In de snelheid van de waan van alledag is de kans groot dat we positieve veranderingen missen. Neem de tijd om te leren om sterkten te zien, om bewegingen naar het positieve waar te nemen. Oefen veel en maak deze vaardigheid tot een nuttige gewoonte. Het vermogen om sterkten en mogelijkheden te zien geeft ruimte om diepere inzichten te laten ontstaan, die leiden tot duurzame oplossingen.


4.  Ga uit van ‘niet weten’


We zijn snel geneigd om een situatie te plaatsen in tools, processen en ideeën die in het verleden een oplossing waren. Iedere situatie is echter nieuw en uniek, ook al het lijkt het soms of je deze al eerder hebt meegemaakt. Kijk naar iedere situatie alsof het de eerste keer is en verbaas en verwonder je. Door uit te gaan van ‘niet weten’ ontstaan verrassende oplossingen en ideeën.


Pas je deze tips regelmatig toe, dan ben je in staat om alle situaties die zich zullen voordoen strength-based te benaderen. Het helpt je om de beste oplossing te vinden en steeds de beweging voorwaarts te maken.


Ontdek in het tweedaagse programma Strength-based Lean hoe je zelf deze tips kunt toepassen.