Gastblog verschil 5S en Kaizen

Wat is het verschil tussen 5S en Kaizen

gastblog Christian ten Have | 3 september 2019


5S en Kaizen zijn aan elkaar gerelateerd omdat het beiden concepten zijn die gebruikt worden in Lean manufacturing. Ze hebben als doel om processen radicaal te verbeteren en continue verbetering te realiseren. Kaizen gaat alleen nog wat verder dan dit doel. Kaizen wil ook de organisatie menselijker maken. Het elimineert overbodig werk en leert medewerkers verspillingen te zien en deze te verwijderen.

 

In deze blog lees je wat de verschillen zijn tussen 5S en Kaizen en hoe je als bedrijf bepaalt welke methode het meest geschikt is.


Kaizen


Kaizen is afkomstig van het bedrijf Toyota vlak na de 2e Wereld Oorlog. Sakichi Toyoda, oprichter van Toyota, schreef 44 patenten op zijn naam. Hij was steeds op zoek naar verbetering van zijn product. Zijn honger naar verbetering stopte nooit. In Japan wordt dat Kaizen genoemd ‘streven naar permanente verbetering’.


Voor het verbeteren of wijzigen van processen is Kaizen meer geschikt dan 5S. Kaizen probeert processen te splitsen in taken en wil op die manier kleinere verbeteringen realiseren.


Kaizen helpt medewerkers om hun taken zo effectief mogelijk uit te voeren en hun werkwijzen te standaardiseren. Op die manier haalt iedereen op de werkplek voordeel uit het verbeterde proces.


5S


5S is van origine afkomstig van Henry Ford uit de Verenigde Staten. Ford zorgde door efficiënte productieprocessen dat de Ford ook betaalbaar werd voor de lagere sociale klassen. Hij ontwierp de methodiek CANDO (Cleaning up, Arranging, Neatness, Discipline, and Ongoing improvement) die later werd overgenomen in Japan en de inspiratie werd voor 5S.


5S werkt aan het verbeteren van processen via organisatorische middelen. Het hebben van een werkbank of werkruimte die op een logische manier zijn georganiseerd, is een uitstekende basis om te werken. 5S biedt een reeks stappen die een manager of medewerker kan uitvoeren om de werkruimte te organiseren.


De stappen van 5S zijn stappen die allemaal beginnen met 'S'.


  • Sort Out - Zoek uit wat u nodig hebt en verwijder rommel. Alleen wat nodig is wordt bewaard.
  • Set in Order - Ruim zaken zo op dat alles snel weer opgepakt kan worden. Georganiseerde werkruimten worden nu efficiënter en effectiever gebruikt.
  • Shine - Vraagt om routinematige reiniging van het werkgebied, gereedschappen en apparatuur.
  • Standardize – Schoonmaken dient in het bedrijfsproces verwerkt te worden.
  • Sustain - Vereist voortdurende inspanningen om 5S in het bedrijf te handhaven.


Hoe bepaal je welke methode het meest geschikt is?

 

Als je een keuze maakt tussen 5S en Kaizen voer dan een analyse uit welke methode het meest geschikt is. Neem daarin de commitment van de medewerkers mee. Laat ze met beide methoden aan de slag gaan en ontdekken wat voor hen het beste werkt.  Laat ze  bijvoorbeeld een lijst maken met voordelen die elk van de methoden biedt.

 

Kaizen en 5S kunnen prima naast elkaar werken binnen een organisatie. Dat is ook logisch omdat beide methoden met elkaar verweven zijn. Kaizen concentreert zich meer op het splitsen van processen terwijl het bij 5S meer gaat om de organisatie van de werkplaats. Deze concepten zijn prima met elkaar te combineren.


Dit artikel is geschreven door Christian Ten Have. Christian is managementconsultant en tevens eigenaar van Blikopener Advies. Christian heeft scheikunde en innovation management gestudeerd. Blikopener Advies heeft de afgelopen jaren veel organisatieverbeteringstrajecten begeleid en zelfstandig Lean analyses uitgevoerd. Met name in de industrie, dienstverlening en zorg. Blikopener Advies is gespecialiseerd in Tijdstudies en Multi Moment Opnames.