Blog Feedforward motor voor je team

Feedforward - motor voor je team

blog | 17 augustus 2018


Feedback is een instrument dat we vaak gebruiken om terug te kijken op een situatie die we hebben meegemaakt. Het gaat over onze persoonlijkheid en raakt over het algemeen de negatieve aspecten, de punten waar we nog aandacht aan moeten besteden in onze ontwikkeling. Daar wordt dan juist over gesproken in plaats van over wat al goed gaat, wat focust op onze kwaliteiten. Herken je dit: “dat ene heb je goed gedaan, maar dat andere kan nog beter.” En vervolgens gaan we het vooral hebben over dat andere wat nog beter kan. Het is enigszins te vergelijken met het wel bekende ja-maar effect.


Er is een fundamenteel probleem met feedback, aldus Marshall Goldsmith. Het focust zich op het verleden, op wat al is gebeurd, in plaats van op de oneindige variëteit van kansen en mogelijkheden die zich in de toekomst voor kunnen doen.

In zijn boek The Feedback Fix schrijft Joe Hirsch over negatieve feedback: als we horen over dingen die we niet meer kunnen veranderen, omdat ze in het verleden zijn gebeurd, dan creëert dit een gevoel van hulpeloosheid: het gevoel dat het niet meer mogelijk is om iets aan de toekomst te doen. Dit belemmert ons rationele denken en onze creativiteit en we belanden in een staat van mentale verlamming.


Feedforward zorgt juist voor het tegenovergestelde. Het richt zich bewust op de toekomst en zorgt ervoor dat we kunnen denken in mogelijkheden, dat we onze kwaliteiten nog beter kunnen benutten en onze creativiteit kunnen ontwikkelen. Feedforward werkt beter omdat

Het mensen helpt om te focussen op een positieve toekomst

Het mensen meer opent voor ideeën en suggesties om hun doelen te bereiken

Het de mogelijkheid versterkt om te veranderen

Het minder persoonlijk wordt opgevat

Het mensen al hun energie laat richten op luisteren


Dat maakt dat feedforward ook goed te gebruiken is in teams. De positieve benadering zorgt voor een meer open en stimulerende houding in het team. Er is meer erkenning en waardering voor elkaar. Het vertrouwen in elkaar groeit en het vergroot het gevoel van veiligheid. Je mag zijn wie je bent en je kunt je kwaliteiten nog beter inzetten. Dit maakt het mogelijk om in het team op zoek te gaan naar hoe het nog beter kan.


Feedforward  geeft je  team de energie om samen de gewenste doelen te bereiken, om focus aan te brengen in het creëren van veranderingen die daaraan bijdragen. Het versterkt je als team en als mens. Het helpt je om stappen te zetten in de richting waar je naar toe wilt. Stappen voor jezelf, voor je teamgenoten en voor het team als collectief.


Juist omdat feedforward zijn basis vindt in positieve benaderingen, zoals Appreciative Inquiry, heeft het een stimulerende werking op de energie en het enthousiasme van mensen. Door het bewust en regelmatig in je team toe te passen, zorgt feedforward voor een krachtige en dynamische motor die de mensen én het team in staat stellen om het allerbeste uit zichzelf te halen.Wil je met feedforward aan de slag? Kom dan naar de workshop.