Lean: zwakte of sterkte?
blog | 10 september 2019
Lean: we kunnen er bijna niet meer omheen. In de wereld van verbeteren van processen is slimmer en beter werken met Lean niet meer weg te denken. Veel productiebedrijven werken volgens de Lean principes en we zien dat ook in sectoren als de overheid en de zorg Lean is doorgedrongen.
Traditioneel zien we dat de beste methode voor procesverbetering is om te begrijpen waarom iets op dit moment niet werkt en dat dan liefst nog zo gedetailleerd mogelijk. Hoe het zou moeten zijn is vaak gebaseerd op best practices in andere of soms gelukkig ook wel in de eigen organisatie. Het gat tussen deze best practices en wat nu niet werkt gaan we vervolgens overbruggen. We focussen dus continu op de gaps en de zwakheden in onze processen, systemen en mensen.
Lean Thinking en Six Sigma veronderstellen dat er een perfecte situatie is en dat de huidige situatie nog niet de perfecte is door verspillingen en zwakheden. Door deze focus op fouten en een uit balans zijnde aandacht voor verspillingen heeft traditioneel Lean de neiging om het proces juist te verzwakken. Ook als er successen worden behaald, want op den duur blijkt het steeds lastiger te worden om de continuïteit van verbeteren te handhaven.
Hoe anders is de strength-based benadering van procesverbetering. Zij vertrekt vanuit de kracht van het proces. In plaats van te kijken naar wat niet werkt, naar verspillingen, helpt de strength-based benadering juist om te onderzoeken wat wel al efficiënt werkt en wat nu al waarde genereert in processen. Deze focus op de zoektocht naar groei van al bestaande efficiency maakt nieuwe ideeën mogelijk en laat vertrouwen en energie ontstaan. De strength-based benadering maakt dat Lean zorgt voor continuïteit en duurzaamheid op de lange termijn.
Wat doet Strength-based Lean?
Strength-based Lean verbindt de positieve kracht van Appreciative Inquiry, waarderend onderzoeken, met het slimmer en beter werken van Lean procesverbetering.
Het werkt aan verbeterinitiatieven met een slim onderzoek naar mogelijkheden en nodigt uit om naar krachten en kansen te kijken. Door de focus op wat wel werkt, vergroot het enthousiasme, motivatie en creativiteit en creëert het betrokken en bevlogen mensen.
Strength-based Lean ziet ervaringen en successen die er al zijn in een proces als mooie bronnen voor verbeterinitiatieven in de toekomst.
Strength-based Lean geeft een nieuwe frisse benadering aan de Lean processen en de tools waar we al bekend mee zijn. Het geeft toegang tot een nieuwe manier van denken over processen en mensen in de zoektocht naar verbeteringen. En wat het vooral ook geeft is plezier in het werk. Hoe mooi is het als de strength-based benadering maakt dat Lean een prominent aanwezige sterkte is in je organisatie?
Je ideeën zijn inspirerend voor onze organisatie, dus erg blij je gevonden te hebben.
Coördinator Onderwijs, Hogere Zeevaartschool Antwerpen
CONTACT
Leeuwenbekstraat 9, 6026 AT Maarheeze
+31 6 1803 9841
theo@inspiring-change.nl