Blog 4 tips voor authentiek waarderen

4 tips voor authentiek waarderen

blog | 22 december 2020


Een vraag die ik nogal eens gesteld krijg is waarom ik me zo aangetrokken voel door Appreciative Inquiry. Dat heeft ongetwijfeld te maken met mijn positieve inborst. Iets wat ik van mijn moeder heb meegekregen. Ik kan me niet heugen mijn moeder ooit boos te hebben gezien. Zij had altijd een positief woord of een positieve gedachte voor iedereen klaar. Dat heeft zich geworteld in wie ik ben en is een belangrijk deel van mijn authenticiteit.


Positiviteit is een van de principes van Appreciative Inquiry, maar de benadering gaat zeker niet alleen over waarderen. Onderzoeken is een wezenlijk en integraal element in het proces van Appreciative Inquiry. Neena Verma zegt als waardering het hart en de ziel is van AI, dan is onderzoeken haar geest. Alleen een onderzoek geworteld in een staat van authentieke waardering leidt tot betekenisvolle ontdekking, een echte droom, een toegewijd plan en een geïnspireerd nastreven van een doel. Waardering die voortkomt uit diep gevoelde ervaringen, vloeit spontaan, draagt authenticiteit en genereert vertrouwen.


In de praktijk blijkt dat uitspreken van waardering of een compliment geven soms nog lastig en niet altijd vanzelfsprekend is. We zijn sterk geneigd om de nadruk te leggen op wat niet goed gaat. Toch is waarderen of complimenteren helemaal niet zo ingewikkeld. Waar het vooral om gaat is dat het gemeend is en uit je hart komt. Er is geen waardering als het niet authentiek is.


Hoe geef je focus en richting aan authentiek waarderen? Ik help je graag op weg met de volgende tips.


Gebruik taal en acties die de ontvanger aanspreken


Focus je op de ontvanger. De meesten van ons hebben de neiging om waardering uit te spreken door middel van acties die we zelf waarderen zoals een verbaal compliment of het sturen van een mooie e-mail. Niet iedereen echter voelt zich gewaardeerd op dezelfde wijze. Sommige mensen waarderen woorden van bevestiging, terwijl anderen juist worden aangemoedigd als ze geholpen worden bij een taak.


Tijd besteden aan de ander is een andere manier van je steun betuigen, bijvoorbeeld door spontaan te vragen hoe het gaat. Een collega een lekkere kop koffie brengen na een lange dag is ook blijk geven van waardering. Zelfs een high-five na een geslaagd project kan al voelen als een feestje.


Waardeer persoonlijk


Zorg dat je waardering persoonlijk is gerelateerd, zodat de ander het ook echt voelt. Geef een compliment altijd zo persoonlijk mogelijk. Ook als iets een teamprestatie is, geef dan naast de complimenten voor het team, iedereen individueel  een persoonlijke blijk van waardering.


Doe het meer dan eens


Laat je waardering meer dan eens blijken. Hoe vaak je dat doet is afhankelijk van de situatie, van de mate van interactie en van de relatie. In ieder geval is meer dan eens vaker dan bijvoorbeeld een keer per jaar bij een beoordelingsgesprek.


Op een manier die gemeend en authentiek is


Maak dat de ander je waardering ervaart als gemeend en authentiek. Echte waardering komt uit jezelf. Het zijn niet alleen woorden of een gebaar, je voelt het ook echt van binnen. Het maakt jezelf blij en dat straal je uit op het moment dat je jouw waardering uitspreekt.


Brené Brown zegt het heel mooi:

Authenticity is about the choice to show up and be real.
The choice to be honest.
The choice to let our true selves be seen.