Blogs

Hoeveel vragen stel jij elke dag?

blog |  27 januari 2021


Met de veranderingen die we vandaag de dag doormaken, door het coronavirus, maar ook door onderwerpen als klimaatverandering en de circulaire economie, is het van wezenlijk belang om betekenisvolle vragen te stellen. Het is de eerste stap om voorbij de oude gewoonten te gaan en het nieuwe te omarmen.


Toch vinden we dat nog lastig. Vaak accepteren we wat er om ons heen gebeurt, wat we doen in organisaties. Dat doen we immers altijd zo en dat is goed. Waarom zouden we daar dan vragen over stellen. Willen we echter verandering  aanwakkeren dan moeten we de gangbare wegen en de aannames die daarbij horen doorbreken. Juist het stellen van vragen maakt dit mogelijk.


Wat als we geen vragen stellen?


Wist je dat nieuwsgierige kinderen gemiddeld 73 vragen per dag aan hun ouders stellen? Dit is naar voren gekomen in een onderzoek in Groot-Brittannië. De piek ligt bij kinderen in de leeftijd van vier en vijf jaar. Daarna wordt het aantal vragen dat kinderen stelt steeds minder. Richard Saul Wurman, de man achter de TED Talks, wijt dit aan het onderwijssysteem: “op school worden we beloond voor het juiste antwoord, niet voor het stellen van een goede vraag”.


Als we gaan werken wordt vragen stellen zelfs als inefficiënt gezien. Het kan zover gaan dat het je carrière beschadigt. Je riskeert beschouwd te worden als niet geïnformeerd of misschien wel tegendraads. Het aanmoedigen van het stellen van vragen geeft het gevoel dat je de controle uit handen geeft. Het is gewoon eenvoudiger om de dagelijkse dingen te doen zonder vragen te stellen en zaken ter discussie te stellen.


Wat voor mensen geldt, geldt eveneens  voor organisaties. Zij starten vaak vanuit een vraag, maar na verloop van tijd worden de vragen minder en gaat de organisatie draaien op routine. Het proces en de regels zijn helder dus wat valt er nog te vragen?


Durf vragen te stellen


Willen we echter echt beweging creëren en verandering in gang zetten dan is het juist nodig om los te komen van de dagelijkse patronen en de aannames. Dat begint bij het durven stellen van vragen. Aan en door de leiding van de organisatie en aan en door jezelf.


De meest succesvolle leiders zijn degenen die het meest creatief en succesvol zijn en expert in het stellen van vragen. Ze stellen steeds de kennis en de wetenschap die ze hebben van hun bedrijf, de fundamentele toepassingen binnen hun bedrijf en zelfs de validiteit van hun eigen aannames ter discussie. Juist het stellen van de goede vragen heeft het hen mogelijk gemaakt om zich aan te passen, te overleven en  te groeien in een snel veranderende wereld. Hun onderzoekende mindset brengt nieuwe kansen en mogelijkheden in beeld nog voordat de concurrentie zich er van bewust wordt. En wat ook zo mooi is, ze kunnen leven met het niet direct hebben van een antwoord, maar het steeds weer stellen van nieuwe vragen.


Hoe zou het zijn als we het vuur van de nieuwsgierigheid en de kracht die we hadden toen we vier of vijf jaar waren weer kunnen aansteken? Als we weer zoveel prachtige vragen stellen als we ooit deden om richting te geven aan stappen naar een gewenste toekomst?
Het begint bij een vraag aan jezelf: hoeveel vragen stel ik eigenlijk per dag?  


 

Het stellen van krachtige vragen is een onderdeel van het online programma Stimulerend Auditen.

Wil je als team leren hoe je krachtige vragen stelt? Volg dan de incompany workshop Krachtige vragen stellen.